Kaupunkibulevardien vaikutukset liikenneturvallisuuteen kansainvälisten esimerkkien ja suunnitteluohjeiden valossa
Kaupungeissa ympäri maailman on havahduttu viime aikoina niiden maantieteellisten rajojen sisäpuolella kulkevien tieliikenteen pääväylien aiheuttamiin haittoihin, kuten estevaikutuksiin, laajoihin suoja-alueisiin ja meluun. Väylien muuttamisesta bulevardimaisiksi pääkaduiksi on useita esimerkkejä eri puolilta maailmaa, jopa Yhdysvalloista, missä moottoriajoneuvoliikenteellä on ollut erittäin vahva asema.
Tutkimuksen ensisijaisena tavoitteena oli selvittää, millaisia vaikutuksia tieliikenteen pääväylän purkamisella ja muuttamisella bulevardimaiseksi pääkaduksi on pääkadun, sen lähistön katuverkon ja seudun liikenneturvallisuuteen. Ensisijaisen tavoitteen lisäksi tutkimuksella oli kolme alatavoitetta: hyödyntää ulkomaista kokemusta tieliikenteen pääväylien purkamisesta ja muuttamisesta kaduiksi, etsiä keinoja, joita pääväylän korvaavia uusia katuja suunniteltaessa voidaan hyödyntää niiden liikenneturvallisuuden parantamiseksi sekä tarkastella liikenneturvallisuutta nykyiseen pelkkään onnettomuusasteen väyläkohtaiseen laskemiseen nähden tavalla, joka ottaa huomioon muutakin kuin pelkän ajoneuvosuoritteen.
Tutkimus koostuu kirjallisuusselvityksestä, tutkimusaineiston esittelystä ja analysoinnista sekä johtopäätöksistä ja suosituksista. Aineistona tutkimuksessa käytettiin pääasiassa liikennetekniikan ammatti- ja konferenssijulkaisuja, suunnitteluoppaita ja -käsikirjoja, tutkimus- ja tilastoraportteja sekä opinnäytetöitä. Päätutkimusmenetelmänä tutkimuksessa oli kirjallisuusanalyysi.
Tutkimuksessa havaittiin, että purettavilta tieliikenteen pääväyliltä katuverkolle siirtyvä liikenne ei vähene merkittävästi, jos purkamisen yhteydessä joukkoliikenteen tarjontaa ja pyöräily-yhteyksiä ei muutettavalla alueella lisätä selvästi. Katuverkolle siirtyvän liikenteen vaikutukset suojaamattomien liikkujien turvallisuuteen riippuvat vahvasti liikenteen rauhoittamiseksi tehtyjen toimenpiteiden vaikuttavuudesta. Samoin havaittiin bulevardimaisilla pääkaduilla moottoriajoneuvoille varatun tilan määrällä ja geometrialla olevan suuri merkitys risteysten ja liittymien turvallisuudessa. Liittymien turvallisuutta ei havaittu määrittävän yksin se, ovatko ne taso- vai eritasoliittymiä, vaan se, millaisessa toimintaympäristössä ne ovat ja miten ne huomioivat eri liikennemuodot. Jatkotoimenpiteiksi tutkimuksessa suositetaan suojaamattomien liikkujien ja moottoriajoneuvojen välisten risteysten sijoittelun periaatteiden ja turvallisuustason nostamisen tutkimista sekä bulevardimaisten pääkatujen rinnakkaiskatujen läpiajoliikenteen haittojen ehkäisemisen tutkimista.
Asiasanat: kaupunkibulevardi, liikenneturvallisuus, pääkatu, tieliikenteen pääväylan purkaminen