Opinnäytetyö (AMK) Yhteysalusliikenne tulevaisuudessa 2014
Tämä opinnäytetyö tarkastelee valtion tilaamaa yhteysalusliikennettä vertailemalla liikenteen vaihtoehtoisia hankinta- ja toteutusmalleja. Tavoitteena on löytää saariston elinmahdollisuudet ja työmatkaliikenteen turvaava, kustannustehokkaampi sekä iäkkään aluskaluston uudistumisen mahdollistava liikenteen toteutusmalli.
Yhteysalusliikenteen hankinnat kilpailutetaan liikenne- ja viestintäministeriön julkaiseman yhte-ysalus- ja maantielauttaliikenteen kilpailuttamistyöryhmän mietinnön mukaisesti kokonaispalve-lumallilla. Mallissa tilaajan ja palveluntuottajan tehtävät on selkeästi eroteltu, ja palveluntuotta-jalla on laaja kokonaisvastuu palvelukokonaisuudesta.
Saaristoliikenne on yhtä turvallista kuin merenkulku yleensä. Käytettävä keski-iältään korkeahko kalusto täyttää tällä hetkellä sille asetetut turvallisuusvaatimukset. Paineita kaluston uudistumi-selle asettavat Trafin 1.1.2013 uudistetut alusturvallisuusmääräykset, jotka koskevat kaikkia matkustaja-aluksia niiden kokoon ja ikään katsomatta.
Yhteysalusliikenteen palvelutasosta ei ole tehty virallista päätöstä, mutta nykytaso vastaa suun-nilleen liikenne- ja viestintäministeriön työryhmän laatimaa neliluokkaista määrittelyä. Saaristo-liikenne on tarkoitettu ensisijaisesti saariston vakituisten asukkaiden kuljetustarpeisiin. Nykyinen vuorotiheys turvaa hyvin vakituisen asutuksen peruspalvelut ja elinkeinoelämän kuljetukset. Vuorotiheys ja hankittu kuljetuskapasiteetti ovat tarpeisiin nähden osittain liian suuria. Tilasto-tietojen perusteella on havaittavissa, että reittien käyttöasteet ovat alhaisia.
Toimintamalliehdotukset pohjautuvat liikennöintimalliin, jossa liikenne tuotettaisiin nykyistä al-haisemmalla peruspalvelutasolla ja optimoidulla aluskalustolla. Raskaskuljetuspalveluiden tar-joamisesta nykyisessä laajuudessa luovuttaisiin ja keskityttäisiin pääsääntöisesti henkilöliiken-teen tuottamiseen. Samalla suositellaan maksujen palauttamista liikenteeseen sekä kuntien vas-tuun lisäämistä saaristoasukkaidensa tukemisessa niin maksukompensaatioiden kuin pe-ruspalvelutason ylittävien liikennepalveluiden kustantamisessa. Lisäksi korostetaan valtion ka-lusto-omistuksesta saatavia hyötyjä ja mahdollisuuksia.
Asiasanat: joukkoliikenne, julkiset hankinnat, merenkulku, meriliikenne, rannikkoliikenne, saaristolaiset, saaristoliikenne, saaristopolitiikka, vesiliikenne